Doğru Güneş Gözlüğü Seçimi

Doğru Güneş Gözlüğü Seçimi

Küresel ısınmanın her geçen gün ozon tabakasına zararlı etkileri artarken bu etkilerden gözlerimizi maksimum oranda nasıl koruyabileceğimizi sizler için bu yazımızda derledik.
Özellikle önümüzdeki yaz aylarının vazgeçilmezi olarak çoğumuzun vazgeçilmez bir parçası haline gelen güneş gözlüklerimizin kaçı gerçekten tam anlamıyla koruma sağlıyor?
Peki, aksesuar konusunda alternatif olması amacıyla rastgele satın alınan güneş gözlüklerinin göz sağlığına verdiği zararın ne kadar farkındayız?
Gerek aksesuar amacıyla gerekse göz sağlımızı korumak amacıyla kullandığımız güneş gözlüklerimiz alırken nelere dikkat etmeliyiz.

5 adımda güneş gözlüğü seçimi,
1.    Güneş gözlüklerinin temel kullanım amacı olan ultraviyole ışınlarının izolasyonu kaç uv blokaj değerinde olmalıdır?
Kaliteli bir güneş gözlüğünün camlarının koyu ya da açık renk olmasında ziyade uv ışınlarını ne kadar derecede engellediği büyük önem taşır.
Bu koruma değeri 100 UV blokaj özelliğine sahip gözlük camlarından geçer

2.    Polarize merceklerin tercih edilmesi.Ucuz gözlük camlarının çoğunun malzemesi triasetat denilen malzemeden yapılmaktadır.Bu malzemenin uv blokaj değeri 40 değerindedir ve yeterli korumayı sağlamamaktadır bunun yerine polarize mercekler ile yapılmış camlar etkili korumayı bizler için sağlayacaktır.
Güneş gözlüklerinde CE işaretinin olmasına özen gösterilmelidir.
Kısa süreli kullanımlarda göz kızarıklığına neden olan sahte güneş gözlükleri, uzun süreli kullanımda katarakt, sarı nokta, halk arasında gözde büyüyen et oluşumu veya 'kuş kanadı' olarak bilinen pterjium, alerjik göz hastalıklarında artış ve retinada yanıklara yol açabilir. Bu nedenle güneş gözlüklerinin kalite belgesi ve ultraviyole ışınları kestiğine dair bir sertifikası mutlaka olmalıdır. Satın alınan güneş gözlüğünde CE işareti bulunmalıdır. Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir. Çünkü bu renkler, doğal ortamdaki renk tonlarını, yani kontrast algılamayı etkilemeyen renklerdir

4-Gözlük yüz şekline göre seçilmeli. Güneş gözlüğü seçimi, yüz şekline göre yapılmalıdır. Yüzü saran, yanlardan ışık almayı engelleyen türdeki gözlükler göz sağlığı için tercih edilmelidir. Küçük çerçeveli gözlükler yeteri kadar koruma sağlayamayabilir. Yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlükler en iyi korumayı sağlayacaktır. Polarize camlı güneş gözlükleri, LCD ekranlara belli bir açıdan bakıldığında, ekran görüntüsü kaybolabileceği için araçlarında bu tür göstergeleri olan sürücüler daha dikkatli olmalıdır.

5-Gözlükler optik mağazalardan alınmalı. Gözlüğün kalitesinden tam anlamıyla emin olabilmek için bilinen markaların satıldığı optik mağazalar tercih edilmelidir. Çünkü birçok optik mağazada, gözlüklerin koruma seviyelerini ölçen basit cihazlar vardır. Bu cihazla gözlüğün koruma oranı birkaç saniye içinde ölçülebilir. Fakat hediyelik eşya dükkanları veya işportacılardan temin edilen gözlüklerin sahip olduğu cam kalitesinden hiçbir şekilde emin olunamaz.